Oj, idag var det svårt tema hos Helena med bloggen 'Bland rosor och bladlöss'! Dels är jag inte så hemlig som när jag startade bloggen 2006 och dels har jag inte tillgång till mina bilder igen eftersom min kära, omtänksamma make håller på och rekonstruerar delar av gamla datorn, så jag sitter med den bärbara i soffan, vilket iofs är mysigt så här på fredagskvällen! Det hemliga kanske får bli vad jag har i glaset? Nej, jag tror att de flesta som läst här förra veckan gissar rätt! ÄPPELMUST!!!
Ja, inte så hemligt då, kanske? Men - hade jag gissat rätt på vikten? Nu följde ju inte alla backar med äpplen med, då jag ska ha ätäpplen kvar och jag inte tänkte betala 17:-/litern för den del jag gör cider på... Det här är ca 3/4 av de jag visade i måndags och ja, jag gissade fel! Det här ovan vägde 68 kg, troligtvis runt 100 kg totalt, altså! Ja, ja, man lär sig väl? Kanske är hemligheten att jag inte kan gissa vikt? :)
Idag var vi altså och mustade äpplen på Äppelfabriken. Kön var lång, trots tidbokning till kl. 14 och vi var där 13.30 Kom vi inte fram före 15, men under tiden bjöd Lars på en förklaring av hur systemet gick till - och det är ju alltid trevligt... Här ovan ses själva 'inkastet'. Och några äpplen före i kön...
Sedan kommer äpplena inrullande via en rutschkana ner i den här maskinen, som först tvättar äpplena, sedan valsar äpplena 4 ggr, för att sedan...
Föras över till den här monstermaskinen, som pastöriserar musten i 89-90 grader (C)!
Men, nu var det vår tur och äldste sonen häller skörden i rännan...
Resten av familjen puschar på och tar bort dåliga äpplen...
Sedan är det bara att gå runt huset och vänta igen... Här ser man resterna på väg ut till kompostering...
Sedan tappas den fortfarande varma musten på Bag-in-box! Den här tjejen från WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) var orolig att jag fick en ofördelaktig bild av henne, får se om hon hittar hit? ;)
Flera medarbetare jobbar frenetiskt för att hinna med nu i högsäsongen, här åker musten ner i min första bag-in-box!
Ja, vi kom så hem med 35 liter (7 x 5 l) varm äppelmust - de med kryss är Belle de Boskoop, de utan är Ribston. Nu ska jag ägna kvällen åt att dricka varm äppelmust och se till kycklingen som står i ugnen! Tvivlar på att det kommer att räcka så länge, för gott är det! :) Ser fram emot att se andra, kanske mer hemliga, tolkningar av temat i helgen! Hoppas att ni får en trevlig helg! :) Mia
16 kommentarer:
Äppelskörden här är det minsta man kan tänka sig. Med vilje skördade jag det bästa och åt det, väl rensat. De (få) andra äter koltrastarna upp.
Just i år då jag kommit i kontakt med ett lokalt musteri.
/Anette
Jätteintressant inlägg Mia, kul att se hur det går till. Jag hoppas på ett musteri närmare mig nästa år. Vet några som tänker öppna. Njut av din brygd :-) Ha en fin helg
Lisa/Lisas trädgård
Hemligt eller inte, spelar ingen roll! Oj, vad jag lärt mig! Jag hoppas få en äppelskörd nästa år som jag kan åka och göra must av !
Men shit vad kul! Och gott! Hur förvarar man sådan must? Frysa? För den håller väl inte annars eller?
Vansinnigt häftigt! Pastöriserad äppelmust på bag-in-box? Har aldrig hört talas om något sådant, så roligt att se.
Annette - tack! Tråkigt att du inte fick någon större äppelskörd, just typiskt om du nu hittat lokalt musteri! Men ibland är det ju så och det blir säkert ett kanonår nästa år i stället, ska du se! Hoppas att de äpplen du fick smakade gott i vart fall! Ha en fin vecka! :) Mia
Tack, Lisa! Vad kul att det öppnar ett musteri nära dig med - så du kan musta dina äpplen med! Skulle bra gärna ha ett eget, men av den här kalibern kommer det nog aldrig bli! Ha en fin helg du med! :) Mia
Tack, Veronica! Ja, det här året har ju varit lite dåligt med skördar över lag, så nästa blir nog mycket bättre! Ha en skön helg! :) Mia
Fia - tack! Mmm, supergott! Ungarna tyckte det smakade bättre till frukost idag, när den inte var varm! De här som är pastöriserade och 'bag-in-boxade' Håller i minst ett år i rumstemperatur, det var det som avgjorde vart jag åkte för mig, för i frysen har jag ingen plats! Öppnad ska förvaras i kyl - bra med liggande box som man bara kan tappa ur direkt i kylen! Ha en fin helg! :) Mia
Tack, Bettina! Nej, jag hittade det här på nätet förra året när jag letade, men då mustade jag bara (en mindre mängd) själv... Men då det var ungefär samma pris som de som tappar på medhavda dunkar, kändes det här mer hållbart ur förvaringssynpunkt! Hoppas att det räcker fram till jul! Ha en härlig helg! :) Mia
Tänk vad bra och framförallt gott att få egen äppelmust. Kram
Tack, Lena! Jaa, det är ljuvligt! Ha en fin helg! :) Mia
Vilket härligt reportage från äppelcidertillverkningen. Det måste kännas speciellt att få sin helt egna äppelcider. Låter som en mysig fredag kväll.
Ha en fortsatt skön helg!
Tack, Anita! Ja, det var verkligen speciellt att få följa hela mustningen! Ha en skön helg du med! :) Mia
Mia, du måste prova varm äppelmust som man doppar kanelbullar i.
Mums!
Kul med så mycket äpplen. Håll tummarma för att jag kan börja must här i norrland nästa år.... (eller där nästa år...)
Bea - tack! Vilket kul tips! Ska se till att greja det till helgen, kanske? Hoppas att det går vägen med era mustningsplaner! :) Kram Mia
Skicka en kommentar