söndag, oktober 31, 2010

Jag fick ett brev med ett upprop från Örtagården - LÄS!

Hej Chiliodlare och alla andra odlare

Jag hoppas att det varit en bra säsong med stora skördar av massor med vackra och smakrika sorter. Nu är det dags och börja leta efter nya odlingsäventyr bläddra i kataloger och kolla hemsidor.
”Men va fan var har alla roliga Chilipeppar, tomater och andra grönsaker tagit vägen, det finns ju bara standardsorter överallt”.
Det är så verkligheten kommer att se ut när dom nya EU direktiven träder i kraft.

Det som händer är att:
alla köksväxtsorter som inte finns med på Eu sortlistan måste registreras på en amatör sortlista.
kostnaden blir 3000kr/sort i engångskostnad och 2000kr/sort och år.
man får bara odla en viss mängd/sort och land.
man får bara ha en viss mängd frö i varje fröpåse.

Konsekvenserna för t.ex: Chiliodlare blir att fröfirmorna dra sej för att ta in nya sorter p.g.a kostnaderna.
Örtagårdens Fröer KB som har det största utbudet av chilifrö i Sverige har bara en sort som finns med på Eu:s sortlista (Espelette som heter Gorria på listan) det innebär att dom måste registrera 110 sorter till en kostnad av 550000kr, förmodligen mer än vad en liten fröfirma klarar av. Det finns en stor mängd spännande sorter som står på kö för att introduceras, det blir en ekonomisk omöjlighet.
På EU sortlistan finns bara Capsicum annum sorter så alla Habanero fans ni får leta utanför europa om det här går igenom.
Som det ser ut nu är det cirka 300-500 sorters grönsaksfröer som kommer att försvinna från marknaden.
Hur många som inte kommer in på marknaden är omöjligt att sia om.

”Dessa nya regler, som gäller från årsskiftet, kommer att förändra utbudet av köksväxtfrö för alla odlare. Tyvärr till det sämre för ’all framtid’. Det är ett samvetslöst övergrepp att inte ens tillåta husbehovsodlare så frön av sorter som inte finns dokumenterade inom EU. Att förvägra oss alla de tusentals spännande sorter som finns runt om i världen är på gränsen till ofattbart, bara för att de är utom EUiska.

Bredden både nu och för framtiden bör istället uppmuntras. Ju bredare genetisk bas vår odling vilar på, desto mindre sårbar är den. I en framtid med ev. klimatförändringar och ozonbrist, är varje sort och variant viktig för vidareutvecklingen av vår växtbas.

Mångfalden beskärs ytterligare. Trots att vi i Sverige förbundit oss att bevara den. T.o.m. internationellt skrivit under på det i Rio de Janeiro.”

När det gäller Statens Jorbruksverks föreskrifter om bevarandesorter och amatörsorter av köksväxter
Diarie nummer 22-9337/10
Finns det bara en fråga ”VARFÖR”, gynnar det konsumenten, är det bra för den biologiska mångfalden,
Är det bra för Sverige som det nya matlandet i Europa som vår jordbruksminister talar sej varm för.
Ställ frågan till
linda.qvarnemark@jordbruksverket.se
carina.knorpp@agriculture.ministry.se
och snälla gör det fort om två månader träder hjärnsläppet i kraft.

13 kommentarer:

billan sa...

Det var det värsta jag hört!
Jag som brukar frossa i Örtagårdens chilefröer..... Det blir till att skriva till jordbruksverket snarast:((

Det var länge sedan jag tittade in här på din blogg.
Vet du om Svenska chilepepparföreningen "gått i träda".
Jag har för en tid sedan betalat medlemsavgiften och mailat mina uppgifter, men ej ens fått ett svar på mailen.....

Jag har haft en jättelyckad chilepepparskörd i år:) Många trevliga sorter, mal nu chilepulver för kung och fosterland...

Mias Trädgård sa...

Hej, Billan! Kul att höra ifrån dig! Nej, självklart har inte SCF 'gått i träda'! Det måste bivit något fel! Maila mig dina uppgifter på mia(attention)chilepeppar.com så ska jag se till att du får inloggninguppgifter m.m. på momangen! MVH Mia

Gela sa...

Hittade hit nyss, kommer igen. Hoppas det är ok att jag lägger till dig bland mina trädgårdsbloggar. Ha en fin kväll/Gela

Mias Trädgård sa...

Hej, Gela! Kul att du hittade hit, alltid kul med nya 'bloggkompisar'! Ska kolla in din blogg när jag hinner med!
:) Mia

Stickan sa...

jag lägger till dig i min blogglista, alltid gör det någon nytta.

Mias Trädgård sa...

Tack, Marie, min vän! :) Mia

Njut i din trädgård sa...

Hej MIa,

hittade hit via Tyra. Jag skriver genast till jordbruksverket. Bra skrivet!

Ramona K sa...

Nu har jag skickat 2st mejl som du rekommenderar. Det är min erfarenhet att Sverige vill så gärna visa sig duktigast i klassen genom att införa galna EU-lagar bums. I södra europa skrattar de bara och fortsätter på det gamla viset.
Vi får hoppas att förnuftet segrar.

Annika Christensen sa...

Jag tror knappt att det är sant det jag läser. I och för sig förvånar det mig inte för de lägger ofta för mycket energi och pengar på fel saker. Här får skrivas och här får jag nog ta upp på bloggen i nästa inlägg det gäller och sprida det.
Annika
kul att hitta din blogg

Anita sa...

Hej Mia!

Hittade hit via Billan och blev alldeles förskräckt när jag läste detta. Jag som i år upptäckt chilins sköna värld och sett fram emot att frossa i många olika sorter nästa år. Det är ju helt sanslöst, man tror inte det är sant. Tack för att du skrivit om det! Nu ska här skrivas mail!

/Anita

Mias Trädgård sa...

Tack, det är alltid kul med nya blogg-kompisar, även om det kunde vara under roligare omständigheter. Vi får höras vidare om det här och jag ser fram emot att läsa inlägg på era bloggar också!
MVH
Mia

Jonas sa...

Hej!

Jag heter Jonas, och precis som du blev jag redigt upprörd när jag fick reda på innebörden av "frödirektivet". Jag bestämde mig för att göra något åt saken, nämligen att starta upp ett forum för alla som vill kunna byta fröer med varandra, och därmed hålla någon slags mångfald uppe.

Forumet drivs helt utan vinstintresse eller något sådant, och skapades i frustration över hur Eskil Erlandsson gång på gång kör över små aktörer till förmån för större.

Det är verkligen inte min grej att ränna runt och be om hjälp i bloggar på det här viset, men just den här grejen satte mig i brand och jag skulle uppskatta all hjälp jag kunde få att sprida vetskapen om forumets existens! Inlägg, länk eller bara att nämna det vid lunchbordet - spelar ingen roll. Jag är tacksam för minsta lilla! Och om du blev medlem i forumet skulle jag förstås bli extra glad. =)

Mvh Jonas

Mias Trädgård sa...

Jonas, jag ska kolla upp ditt forum, det lovar jag, men det är inte det som är den springande punkten just nu! Det finns en uppsjö av forum och föreningar där vi redan idag byter fröer med varandra. Nu gäller det våra svenska fröfirmors framtid. Problemet med att bara byta fröer med varandra är att det är svårt att få tag på RENT frö, dvs fröer som inte är öppet pollinerade utan har isolerats från andra inom sin art och andra, liknande, arter de kan korsa sig med och vi till slut inte vet vilken sort vi odlar. Det är en egenskap man använder när man tar fram nya sorter, men det krävs provodling under flera år för att se hur avkommorna 'sköter sig'. Du kan inte kalla en sorts frö för samma namn inom många arter om du inte kan garantera isolering eller om fröerna kommer från en F1-hybrid. Finns en massa krångligheter runt det hela som tar lång tid att lära sig. Då är det bra med fröfirmor som har detta som yrke och lyckas lite bättre än gemene man med detta. MVH Mia