fredag, september 16, 2011

Blommig fredag - svamp!

Förra fredagen, när jag såg vad Katarina på Roses and Stuff tänkte hitta på för tema till den här veckans blommiga fredag - var min första tanke alla svampsjukdomar som brukar komma smygande så här på hösten - och ibland även annars! Nu är svampsjukdomar ett väldigt stort kapitel ,så jag får väl avgränsa mig och prata om 
MJÖLDAGG

Jag kan ibland reta mig på felaktiga råd som publiceras lite här och var, i morse läste jag i SvD:s Magasinet att man inte bör plantera häckkaragan/sibirisk ärtbuske alls, då de alltid får mjöldagg, men det håller inte jag med om, lika lite som måbärshäckar samt kaprifol, och jag tänker INTE sluta använda mig av prakthäggmispel heller, även om det verkar vara det som plantskolorna avråder från just nu. Däremot tycker jag att man ska tänka på VAR man planterar alla växter! De häckväxter som jag nämnde nyss passar t ex inte alls i större, nybyggda områden, där ofta underlaget är helt undermåligt för en trädgård - man har bara tänkt på byggnaderna och i bästa fall fyllt på schaktmassorna med ett tunt matjordslager innan man rullat ut färdigt gräs och satt billiga häckväxter, som inte alltför sällan är av de här sorterna som vill ha en fuktighetshållande, gärna mullblandad och lerig jord. Då får man problem med bl a mjöldagg, men även andra svampsjukdomar kan få fäste om växten blir försvagad. Plantera altså inte mjöldaggsbenägna växter på magra, torra, väldränerade jordar i utsatta lägen - blåst gynnar också mjöldagg.
Många mjöldagssvampar är specialiserade på just sin värdväxt, så de smittar då inte till andra arter i omgivningen. Vissa år är klimatet gynnsammare för mjöldaggs-svamparna än annars.

Vad kan man göra mer för att undvika mjöldagg?
1. Plantera rätt växt på rätt plats - fuktighetshållande jord är bäst för sorter som lätt får mjöldagg, undvik även blåsiga, vindpinade lägen.
2. Vattna om det är torrt.
3. Undvik för stark kvävegödsling, men tillför gärna kalium.
4. Om mjöldagg uppstår t ex på en häck eller kaprifol, som också gärna drabbas vid torka - klipp den (tänk på att göra rent häcksaxen/sekatören med T-röd efteråt - det ska man ALLTID göra). Klipp gärna bort angripna delar så fort ni ser dem och vänta inte tills de spridit sig till hela växten. Bränn eller släng klippet i sopor för förbränning.
5. Beskär vid torr väderlek, väta och blöta gynnar svampsporerna och då kan de sprida sig långt, speciellt om det blåser med.
6. Det finns numera speciella medel mot mjöldagg att köpa som växtvårdsmedel, men man kan göra ett eget genom att blanda i lite bikarbonat (!) i ljummet vatten och spruta på plantan, ofta behövs upprepad behandling. Viss effekt kan man också få med vanlig såpspritlösning (jag använder 1 liter vatten, 1 dl såpa och 1 msk T-röd).
Allmänt: dels kan man ju göra som en del ger råd om att aldrig plantera några ARTER som oftast får mjöldagg. Jag tycker det är att gå för långt. Men jag håller med om att man i möjligaste mån ska undvika de SORTER som är mest benägna att få mjöldagg eller andra, mycket värre svampsjukdomar, om det finns bra ersättare - ibland hittas kloner eller nya hybrider som helt enkelt inte drabbas i samma omfattning, detta gäller bl a rosor. 

Trevlig helg! :) Mia

12 kommentarer:

Kerstin Alvesson sa...

Svampsjukdomar hade jag inte en tanke på när jag såg temat. Visst är det skoj med alla dessa tolkningar.

Ha en bra helg, Kerstin

Mias Trädgård sa...

Jaa, Kerstin, och jag förstår inte ens hur hon kommer på alla teman! Underbart att någon har tid och ork! :) Mia

Anonym sa...

Vilket bra inlägg! Ha en fin helg/ Ylva

Mias Trädgård sa...

Oj, tack, Ylva! Ha en bra helg! MVH Mia

Anonym sa...

Mjöldagg har jag på mina rosor på balkongen, bra att du påminner om vad man kan göra för att skydda växterna.

Mias Trädgård sa...

Tack, Anki! Lycka till med rosorna, det är fint att dem ha på balkongen! MVH Mia

Berit sa...

bra tolkning av temat och intressant!
Ha det gott!!

AnnA sa...

Hej du!
Tänk, jag är inne på samma tema, när det gäller rosor...
Intressant läsning!
hälsn
AnnA

AnnCharlotte sa...

Då fick jag mig en dos lärdom...tack :)
Ha det bra ;)

Mias Trädgård sa...

@ Berit och Ann-Charlotte - tack så mycket!
@ AnnaA - måste definitivt kolla din tolkning! Tack för kommentaren! :) Mia

Katarina sa...

Massor av bra info - tack! Min sibiriska ärtbuske har aldrig någonsin fått mjöldagg - peppar, peppar...
Ha en fortsatt skön helg!

Mias Trädgård sa...

Tack själv, Katarina, för dina härliga teman som får våra små grå att arbeta! Ser fram emot nästa fredag och funderar redan på hur jag ska få ihop det! :) Mia