Nu börjar det bli så mycket att skörda att det är svårt att fokusera! :)
Plockade bara in lite till kvällsmat och fruktstund...
Now it is getting so much to harvest it is hard
to focus! :) Just pick up some for supper and some fruit to just eat...
Äpplena som mognar just nu heter Gravensteiner, plommonen Victoria, druvorna Vanessa, chilepepparn jag valde att ta idag heter Hot Lemon och är en Capsicum baccatum som är halvstark (50 000 Scovillegrader) och smakar citron - en riktig favorit! Tomaterna är Super Roma, Green Grape, Citron och Chio Chio San och så hittade jag lite kvarglömd vitlök av sorten Estnisk Röd med - bullbillerna sätter jag tillbaks i jorden för att få nya vitlökar nästa år! Ikväll ska vi ha bouillabaisse och så kanske det blir en plommonpaj?
Jag har nästan alltid äpplen i min bouillabaisse - jag bryner lök, vitlök och tärnat äpple och slantade morötter och hackad Hot Lemon i smör och lite curry, tillsätter saffran och vitt vin, låter puttra ihop, tillsätter hackade tomater (eller krossade på burk, om jag inte har egna) och grädde och låter koka ihop med timjan. Sedan är det bara att ha i den fisk man gillar - jag tar idag torsk (fungerar lika bra med sej eller annan vitfisk), lax, räkor och blåmusslor. Räkor och musslor precis innan servering, så de inte blir överkokta. Måste börja göra en aioli först - i den har jag både vitlök och Hot Lemon med!
Trevlig kväll! :) Mia
The apples that is ripe now is called
Gravenstein, the plums Victoria, Vanessa grapes, the chile pepper I chose today
is called Hot Lemon and is a Capsicum baccatum, which are semi-strong (50 000
Scoville units) and have a nice taste of lemon - a real favorite! Tomatoes,
Super Roma, Green Grape, Lemon and Chio Chio San and I found some forgotten
garlic of the cultivar Estonian Red I put the bulbills (?) back into the soil
to get the new garlic next year! Tonight we have the bouillabaisse and it may
become a plumpie? I almost always have apples in my bouillabaisse - I brown
onions, garlic and diced apples and pennied carrots and chopped Hot Lemon with
butter and a little curry powder, add saffron and some white wine, let simmer
together, add chopped tomatoes (or crushed in a can, if I do not have my own)
and cream and let cook together with some thyme. Then, just to have the fish
you like - I'll take today cod (works equally well with pollock, or other white
fish), salmon, shrimps and blue mussels. Shrimp and mussels just before
serving, so they do not become over cooked. Need to start making an aioli first
- in that I have both garlic and Hot Lemon with! Have a Nice Evening! :)
Mia
10 kommentarer:
Argh vad gott det låter och ser ut! Jag som är på diet! Måste kolla min Hot Lemon, såg att den första var p g att mogna härrom dagen. frosten är nära så kanske jag skall ta in krukan för det är så snygg fason på plantan med :-) tack för den!
Ja, fast man kan ju välja diet!?! :) Enligt GI och LCHF är det helt OK med fisksoppa med grädde - och chili bränner ju fett, så... :) Sedan borde jag själv ha hoppat plommonpajen, men kunde inte motstå en liiiten bit! Ja, ta in krukan för 17, såg att du hade haft 1 +! Här var det 4,5 en natt... Det kryper närmare... Kram Mia
Underbart med egenodlade råvaror!
Tack för receptet på fisksoppan, jag har aldrig tänkt på att ha äpple i ...den kommer att serveras här endera dagen:) Fast jag får ta Habanero Lemon, för jag har ingen Hot Lemon i år:(
Trevlig kväll!
Halloj, billan! Men Habanero Lemon går ju absolut lika bra! Den är ju underbar den med! Något hetare, dock, men det är ju bara att dosera efter smak!!! :) Mia
Oj, man blir ju middagshungrig redan! låter ruskigt gott! Härligt att kunna skörda allt. Här känns det som det snart är dax att ta in tomaterna (har ej växthus) men några dagar till..
Tack! :) Jaa, jag förstår att du funderar på det, blomkärringen! Till och med jag i snäll zon 2-3 funderar på utetomaterna, men de är planterade i bänk och får stå tills frosten kommer! :) Mia
Låter fantastiskt gott. Har ingen Hot lemon i år, bara en liten krake i fönstret som inte hr blommat. Tur att jag har torkad kvar.
Kram
Tack - det var gott! Räckte till mig och en son som var hemma från skolan idag med! Har inte du Habanero Lemon, Catrin? Kram tebax!
Jo, det har jag. De börjar mogna så smått. Kan nog skörd de första till helgen.
annars äter vi Padron så att det står ut ur öronen. Smaskens! Fyllde några med ost och gratinerade i helgen. Oj vad gott det blev.
Ja, det lät ju inte heller fel, kanske man ska göra till helgen!?! :) Mia
Skicka en kommentar