måndag, augusti 29, 2011

Skördemåndag - Harvest Monday

Äppelmust! Apple Juice!
Transparent Blanche
Äppelmust görs av naturligt pressade äpplen utan tillsatser. Jag har letat genom både böcker och hemsidor på jakt efter det perfekta receptet och hittade till slut ett på Allt om Mat:s hemsida. Egentligen är det ren juice. Jag gör det från en sorts äpple åt gången, idag Transparent Blanche.

Apple Juice is made by the maceration and pressing of Apples. I´ve searched both on the internet and in many cookingbooks before I fuond a good recipe and finally found it on the internetpage of the swedish foodmagazine 'Allt om Mat'. This is juice, that comes fresh from the press and not cider. I make it from one sort of apple at a time, today Transparent Blanche.
Jag tog den här gången bort kärnhusen och fulare delar på äpplena (men det behöver man inte göra), skar dem i bitar och...
This time I cut the core away along with the more untasty bits (but You don´t have to), cut them into peaces and...
Körde ner dem i mammas gamla råsaftcentrifug, som jag fått överta!

Put them in my mum´s old Decanter Centrifuge for Fruit & Vegetable Processing, that she passed on to me!
Sedan hettade jag upp juicen till 80 grader C för hållbarhetens skull (i kylskåp).

Then I heated the juice up to 80 degrees Celsius (about 176 degrees Fahrenheit) so it would keep longer in the fridge.
Och hällde den genom kaffefilter - men det tog en evig tid! Nästa gång ska jag ta fram saftsilen och hällde upp dem på rena, värmda glasflaskor.

Then I pore it through a filter for brewing coffee and it took forever, so the next time i´ll be using a larger strainer, before pouring it to clean, heated glassbottles.
En trevlig biprodukt (som inte ser så kul ut) är de torrare resterna, som de flesta bara slänger, men jag använder dem till att baka bröd med! Gör brödet saftigt och gott! Titta gärna in hos Daphne i USA och läs hennes blogginlägg om Harvest Monday!

A nice biproduct, that most people just through away is this mess. I use it to bake bread with, and it makes the bread taste good and keep juicy. I can recommend a visit to Daphne's Dandelions to read about her Harvest Monday!

7 kommentarer:

Allison at Novice Life sa...

Very Cool! We have a Transparent Apple tree and it harvests in late July!

Mias Trädgård sa...

Nice to see You here, Allison and to hear that You grow them 'over there' as well! They mature in the middle of august here! :) Mia

Fia sa...

Jag bli grön av avund, vill också ha så mycket äpplen så jag kan göra must. 11 träd har jag planterat men än så blir det bara enstaka äpplen, men jag lär väl svära över alla äpplen om några år kanske ;-)
Tack för mycket trevliga bilder från Wij, jag kan inte alls minnas att det var SÅ fint, det måste kollas upp nästa sommar!

Mias Trädgård sa...

Tack, Fia! Synd att du inte bor närmre, som jag sagt förut! Det är mycket vi skulle kunna delat, även äpplen i överflöd! Ja, jag tyckte det var kanonfint på Wij, men det var ju första gången (men absolut inte sista) för mig! :) Mia

Anna H sa...

Hej. Hittade till dig via "Blomkronan"
Du har en likadan råsaftcentrifug som jag :-)
I går gjorde jag drygt 8 liter must. Silade i saftsil och det var riktigt behändigt.
/Anna

Anna H sa...

Inte precis likadan kanske vid närmare blick men... ;-)

Mias Trädgård sa...

Härligt, Anna! Och nu hittade ju jag till dig med - kul! Ja, visst ÄR de lika våra centrifuger, mne min är av märket BBC... :) Mia